Case study: Medicover | Nasz dom, nasza planeta

Hasło przewodnie “Nasz dom – Nasza planeta” zobowiązuje. Projektowanie biofiliczne i zastosowanie niewidocznych na pierwszy rzut oka rozwiązań w duchu less waste – to fundamenty przemiany siedziby Medicover.

Nasi konsultanci i projektanci dostali wyzwanie rearanżacji środowiska pracy w biurze Medicover. Głównym założeniem było stworzenie przestrzeni bardziej elastycznej, dopasowanej do potrzeb poszczególnych działów i sprzyjającej pracy wspólnej oraz spontanicznym spotkaniom.

Wyzwania projektu:

  • Stworzenie przestrzeni pielęgnującej relacje w zespołach i pobudzanie ich kreatywności
  • Budowanie poczucia bliskości z naturą i poprawa samopoczucia pracowników
  • Ponowne wykorzystanie elementów aranżacji z poprzedniej powierzchni biura

O Kliencie słów kilka

Medicover to jedno z największych przedsiębiorstw oferujących szeroki zakres usług – od zdrowia po wellbeing. Organizacja rozpoczęła swoją działalność w Polsce w 1995 roku i obecnie posiada 26 szpitali w 12 krajach. Warszawska siedziba Medicover obejmuje powierzchnię około 6 tys. m kw. położonych na czterech piętrach w budynku Equator II przy Alejach Jerozolimskich.

Organizacja zmagała się z przystosowaniem jej przestrzeni funkcjonowania do pracy zdalnej. Przed transformacją, biuro Medicover tworzyły przestrzenie open space ciągnące się przez całe kondygnacje oraz sieci wąskich korytarzy. Wraz ze zmianą modelu pracy na hybrydowy pojawiła się potrzeba rearanżacji wnętrza, aby zbadać i uwzględnić sposób pracy poszczególnych zespołów w układzie funkcjonalnym oraz stworzyć rozwiązania pasujące do strategii biznesowej spółki.

Dziś elastyczność modelu pracy i pozostawienie pracownikom wyboru, skąd chcą wykonywać swoje obowiązki, jest najbardziej pożądanym podejściem wśród osób zatrudnionych. Łączy się to również z koniecznością reorganizacji środowiska pracy i stworzenia przestrzeni odpowiadającej nowym potrzebom.

Dorota Osiecka Partnerka w Colliers, Dyrektorka Colliers Define

Jak wypracowaliśmy założenia projektu?

Proces rearanżacji przestrzeni został poprzedzony badaniami potrzeb pracowników i środowiska pracy, które pomogły zrozumieć potrzeby organizacji oraz charakter pracy poszczególnych osób i działów. W proces badawczo-strategiczny konsultanci zespołu Colliers Define zaangażowali managerów oraz dyrektorów wyższego szczebla.

Podczas przeprowadzania ankiet, okazało się, że pracownicy identyfikują się przede wszystkim z potrzebą dbania o człowieka i planetę – na hasło przewodnie wybrali frazę „Nasz dom – Nasza planeta”. Głównym motywem miał być koncept Ziemi i zmieniających się pór roku. Klientowi zależało na tym, żeby biuro zostało zaprojektowane w duchu less waste, zgodnie z zasadami gospodarki cyrkularnej.

 

Projektowanie służące środowisku i ludziom

I to właśnie ponowne wykorzystanie elementów z poprzedniego biura stało się jednym z największych wyzwań projektu. Nie było to jednak równoznaczne z tym, że nowa przestrzeń ma być zbiorem przypadkowych mebli i zdekompletowanych elementów. Estetyka oraz układ każdego z pomieszczeń musiały być przemyślane i dokładnie rozplanowane – również to po, aby umożliwić upcycling takich części, jak ściany czy meble. To wyraz jednego z fundamentów strategii nowej przestrzeni – czyli dbałości o środowisko naturalne, a także zdrowie ludzi w nim funkcjonujących.

Coraz więcej, również w sektorze nieruchomości komercyjnych, mówi się o tym, że materiały i surowce są ograniczone. Ich ponowne wykorzystywanie i wdrażanie modelu gospodarki cyrkularnej to dziś jeden z naszych priorytetów. W przypadku przestrzeni Medicover była to świadoma decyzja – nie wyrzucamy wszystkiego, co stare i nie kupujemy nowych mebli tylko dlatego, żeby biuro błyszczało.

Zuzanna Jaszczuk Senior Architect, Colliers Define

W siedzibie organizacji dominować miały motywy naturalne i ekologiczne materiały wykończeniowe. U podstaw transformacji wnętrza leżało projektowanie biofiliczne. Idea ta polega na budowaniu poczucia bliskości z naturą i poprawie samopoczucia pracowników. Metodologia ta opiera się nie tylko na wprowadzeniu roślin w aranżację wnętrza, lecz również na naturalnym operowaniu światłem, zastosowaniu wrażeń sensorycznych, tworzeniu różnorodnych przestrzeni i używaniu materiałów, których produkcja nie jest szkodliwa dla środowiska.

Design i rozwiązania przestrzenne

Układ funkcjonalny odzwierciedla proporcje między pracą zdalną i biurową – liczba miejsc do pracy indywidualnej i zespołowej uwarunkowana jest zapotrzebowaniem na te powierzchnie. W projekcie pojawiło się mniej biurek i stanowisk w stosunku do poprzedniej aranżacji, mamy za to więcej miejsc do pracy w skupieniu. Zespół projektantów zaplanował je w przestrzeniach z naturalnym dostępem do światła.

Nawiązując do promieni prześwitujących przez liście architektki i architekci platformy Colliers Define zaproponowali wykorzystanie perforowanego sufitu. Daje to możliwość zmiany natężenia światła, moderowanie wrażeniami i atmosferą pomieszczenia.

Nie brakuje miejsc do relaksu, jak pokój Zen, zielony taras, czy kącik wypoczynku z biblioteczką, gdzie pracownicy mogą wymieniać się książkami. Duży nacisk położono na przestrzenie do spotkań i współpracy, które dzięki otwartości i transparentności umożliwiają szybką wymianę informacji ad-hoc, poprawiają integrację zespołów i podtrzymują mniej formalne relacje między pracownikami.

Przestrzenie open space są rozdzielone strefami do pracy wspólnej ze stołami projektowymi, a kuchnie na każdym z pięter zostały zaaranżowane w taki sposób, żeby zachęcać do dialogu. Biuro staje się miejscem, w którym się współpracuje i buduje relacje.

Zuzanna Jaszczuk Senior Architect, Colliers Define

„Z odzysku”, czyli kilka słów o recyklingu w projektowaniu biur

Chociaż są niewidoczne na pierwszy rzut oka, rozwiązania zgodne ideą less waste zostały na szeroką skalę zastosowane podczas rearanżacji siedziby Medicover – odświeżone elementy doskonale wkomponowały się w klimat nowej aranżacji. Kilkaset krzeseł przetapicerowano, ponownie użyto szklane elementy – na ponad cztery tysiące potrzebnych elementów zakupiono tylko jedne szklane drzwi, maksymalnie zutylizowano również istniejące sufity i instalacje.

Wykorzystano wykładziny bez podkładów bitumicznych i linoleum, składające się z żywic roślinnych, których produkcja i utylizacja jest mniej szkodliwa dla środowiska. W projekcie znalazły się również materiały uzyskane z przetwarzanych surowców – przegrody akustyczne z filcu z butelek PET. Poza pochłanianiem dźwięku i poprawą akustyki pełnią funkcję przegród wizualnych i fizycznych, które w przyszłości można rekonfigurować o wiele łatwiej niż tradycyjne ściany.

W związku z tym, że motywem przewodnim miała być Ziemia i pory roku, w przestrzeniach wspólnych poszczególnych pięter zostały wprowadzone elementy nawiązujące do tego konceptu. Pojawiło się nazewnictwo odwołujące się do cudów natury z krajów, w których działa Medicover, oraz kolorystyka nawiązująca do poszczególnych sezonów. Przy tym celem było stworzenie pomieszczeń przyjaznych zmysłom – takimi miejscami, o intensywniejszych doznaniach, barwach i fakturach stały się kuchnie, w których pracownicy spotykają się i budują relacje.

Nowa rzeczywistość

Zastosowanie rozwiązań less waste stanowiło duże wyzwanie, pozwoliło jednak na wypracowanie nowatorskich koncepcji i rozwiązań projektowych. Nowe biuro Medicover jest przykładem zmiany, która ma pozytywny wpływ nie tylko na użytkowników przestrzeni, ale także w dużo mniejszym stopniu oddziałuje negatywnie na środowisko naturalne.

Dzięki nowej metodzie organizacji środowiska pracy dostosowanej do modelu hybrydowego pracownicy mogą wykonywać różne czynności oraz korzystać w danym momencie z najlepiej dostosowanych do ich aktywności miejsc pracy. Dzięki temu zwiększa się również efektywność wykorzystania powierzchni.

Nowy “dom” Medicover odpowiada na potrzeby pracowników, sprzyja kreatywności oraz buduje poczucie bliskości z naturą.

Zespół autorski Colliers Define

Doradztwo i strategia środowiska pracy:
Dorota Osiecka, Grzegorz Rajca

Koncepcja i projekt wnętrz:
Zuzanna Jaszczuk, Eliza Henger, Jan Szymuś, Aleksandra Adamczyk, Paweł Śniegowski

See All