Case study: SYZYGY & Ars Thanea. Eklektyzm w przestrzeni, spójność w działaniu.

Połączenie kreacji z technologią, nieformalna przestrzeń jako tło dla nowych pomysłów, eklektyczny design podkreślający energię i innowacyjność działalności – to cechy wspólnego środowiska pracy agencji SYZYGY i Ars Thenea w Warszawie.

Kontekst i wyzwanie projektowe

Nasz zespół zmierzył się z wyzwaniem relokacji dwóch dynamicznie rozwijających się spółek z obszaru nowych technologii i reklamy. SYZYGY i Ars Thanea to bliźniacze agencje digitalowe tworzące marketingowe rozwiązania technologiczne. SYZYGY zajmuje się projektowaniem i programowaniem aplikacji webowych oraz platform e-commerce, a Ars Thanea to studio design&craft, które tworzy materiały wizualne dla globalnych marek, takich jak Nike, Coca-Cola, Huawei, Adidas, HBO czy Ford. Ich nowe środowisko pracy miało podkreślić eklektyzm ich działalności i połączyć kreatywność z innowacją.

Cele nowego środowiska pracy

Wspólnie z klientami wyznaczyliśmy cel projektu – stworzenie przestrzeni odpowiadającej na potrzeby dynamicznej pracy programistów i działów kreacji. Firmy potrzebowały nowoczesnej i ergonomicznej przestrzeni do rozwoju biznesowego, zachowującej jednocześnie dotychczasowy kameralność i atmosferę miejsc, które dba o potrzeby ludzi, w którym każda osoba czuje się komfortowo i swobodnie.

Środowisko pracy organizacji definiujemy jako narzędzie biznesowe, które spełnia określone strategiczne cele firmy. Podobnie, było z projektem SYZYGY i Ars Thanea. Proces zaczęliśmy od naszego etapu Define, czyli analiz zapotrzebowania przestrzennego, badania potrzeb pracowników i definiowania strategicznych celi przestrzeni pracy kreatywnych agencji.

Dorota Osiecka Partner w Colliers, Dyrektor Colliers Define

Przemyślany podział stref

Wnioski z badań i wytyczne do strategii środowiska pracy przełożyliśmy na koncepcję projektową. Nasz zespół Architecture & Planning pracował nad nią w ko-kreacyjnym procesie z pracownikami.Na powierzchni ponad 1300 mkw. zaplanowaliśmy układ przestrzenny, który zapewnia komfort pracy i swobodę przemieszczania się.

Strefy pracy podzielono na niewielkie open space’y dla zespołów od 8 do 10 osób, w których poszczególne stanowiska zostały oddzielone od siebie zasłonami akustycznymi. Wysoki standard akustyczny i brak dystrakcji zapewnia także sufit z wełny mineralnej nad stanowiskami pracy. Umożliwia to zaspokojenie aktualnych potrzeb pracowników – pracy w skupieniu lub zespołowej. Aby zapewnić płynność wykonywania obowiązków, także w formie hybrydowej, przestrzeń została wyposażona w wysokiej jakości sprzęt AV.

Strefy pracy indywidualnej przedzielone są stołami projektowymi do pracy kolaboracyjnej, przestrzeniami do odpoczynku – tzw. chillout spaces – i innymi miejscami do użytku wspólnego. Dodatkowo, zaprojektowano dużą liczbę małych i średnich salek spotkań, gdyż to właśnie z ich brakiem ludzie borykali się dotychczas.

Wspomaganie budowania relacji międzyludzkich i kształtowanie społeczności było jednym z kluczowych zadań nowego biura. W odpowiedzi – oprócz przestrzeni do współpracy nad projektami –zaprojektowaliśmy dużą, socjalną kuchnię, którą połączono ze strefą chillout. To przestrzeń gdzie, pracownicy mogą zjeść lunch lub wypić kawę, ale także zorganizować nieformalne spotkania i celebrować ważne momenty, zarówno osobiste, jak i firmowe sukcesy.

Feria kolorów 

Dla SYZYGYArs Thanea bardzo ważna była wyróżniająca się, charakterystyczna estetyka, dlatego od samego początku zespół architektów Colliers pracował wspólnie z klientami nad koncepcją designu wpisującego się w energetyczne DNA spółek. Biuro miało mieć industrialny sznyt, lecz zachowywać charakter domowej przestrzeni. Tę atmosferę udało się osiągnąć dzięki wykorzystaniu m.in. drewnianych elementów w kilku kolorach, wysokiego, otwartego sufitu, patchworkowych płytek, cegły i metalowych konstrukcji.

Tłem designu są kolory naturalnego drewna, butelkowa zieleń, odcienie szarości i czerń. Aranżacja została ożywiona meblami o różnobarwnych tapicerkach. Żaden mebel w biurze nie znalazł się tu z przypadku –  część z nich pochodzi z drugiej ręki, co nadaje przestrzeni autentyczności. Domowość wnętrza dopełnia roślinność widoczna w każdej strefie biura, w najróżniejszych formach. Duża część roślin została przeniesiona z poprzedniego biura. Oba te zabiegi mają u podstaw ideę zero waste i podkreślają nieformalny charakter przestrzeni.


Autorzy projektu:

Zespół Colliers Define:

  • People & Places Advisory: Dorota Osiecka, Grzegorz Rajca
  • Architecture & Planning: Aleksandra Adamczyk, Monika Gut-Kintzi, Zuzanna Jaszczuk, Klaudia Manowska
See All